Kvinnoförbundet har i sitt kommunalvalsprogram ”Framtiden är jämställd” tio kommunalpolitiska mål för perioden 2021–2025. Målen är ”Så skapar vi jämställda kommuner”, ”Ekonomisk jämställdhet”, ”Kommunen – en jämställd arbetsgivare”, ”Jämställd småbarnspedagogik och utbildning”, ”Jämställdhet i hälsa och vård”, ”Jämställd idrott och fritid för alla”, ”Våldsförebyggande arbete”, ”Trivsel, tillgänglighet och trygghet i kommunen”, ”Hållbar utveckling – klimatsmarta städer och kommuner” samt ”Jämställd integration i kommunerna”. För att nå dessa mål kommer Svenska Kvinnoförbundets i Kyrkslätt medlemmar att jobba. Valdagen är söndag 13 juni.
- I Kyrkslätt ska både ung och gammal känna att det här är en bra plats att bo på, säger Maj Åberg-Hildén, pedagogie magister. Min vision är att Kyrkslätt bör vara en klimatsmart, trygg och trivsam kommun där man värnar om sina kommuninvånare, uppskattar kulturella värden, satsar på god planering och väljer långsiktiga lösningar för en hållbar framtid på alla områden i samhället.
- Miljöfrågor och hållbar utveckling har alltid varit viktiga för mig. Jag försöker göra så hållbara val som möjligt i min vardag, säger Ann-Christine Sved, ekonomie magister med inriktning på logistik och samhällsansvar, samt magister i livsmedelsvetenskap. För tillfället arbetar jag med att förbättra avfallssorteringen och materialåteranvändningen i Kyrkslätt kommun. Mitt motto är "Hållbarhet är grunden för framtidens välfärd."
Jenny Snellman, ingenjör, har som sitt motto: "Kloka jordnära beslut för oss allas bästa – Vår hembygd, vårt Kyrkslätt."
- Jag har sysslat med idrott och friluftsliv sedan barnsben, berättar Kerstin Grönqvist, pedagogie magister och specialklasslärare. Nu är det ”The Golden Age” -generationen som ligger mig varmt om hjärtat. Hur ska vi lyckas locka de äldre till ett aktivt åldrande? När en kvinna blir äldre räcker det inte med en rask promenad. Muskelmassan minskar snabbare än för äldre män. Äldre kvinnor måste satsa på rörelseformer som tränar och stärker muskelstyrkan. Men även yoga är bra för rörligheten och den mentala hälsan. Mitt motto är "Mitt Kyrkslätt är en klimatsmart kommun med välmående kommuninvånare och plats för bästa skolan".
- Jag vill jobba för att barnen skall ha en trygg skolgång och för att lärarna ges förutsättningar för att koncentrera sig på sitt jobb, säger Josephine Frimodig, filosofie magister i humanistiska ämnen och lektor i historia och samhällslära. Vi måste i god tid sätta in meningsfulla aktiviteter för att stödja de ungas välmående. Andra frågor jag brinner för är naturen och närproducerat. Jag önskar att mina barn får växa upp i en miljö som grönskar och att entreprenörer skall ha möjlighet att verka och producera i den egna hemkommunen. Dessutom vill jag att åldringsvården skall vara värdig och ge den bästa möjliga service för dem som byggt upp samhället före oss. För en mera tolerant värld för våra barn.
- För mig är människan och människans välmående det viktigaste i vårt samhälle, säger
Beatrice Fallenius, närvårdare, Därför är min slogan ”Människan i centrum”. Beslut som fattas i kommunalpolitiken ska främja människans välmående, trygghet och utveckling.
- Jag vill jobba för en välmående, trygg och dynamisk kommun – tillsammans med dig, säger Petra Ekberg-Kontula, politices magister och sakkunnig i pensionsfrågor. Mitt främsta tema i min valkampanj är ungdomars välfärd. I en kommun som ännu rätt långt består av små byasamhällen har vi mycket som talar för att vi kan garantera våra ungdomar tillsyn och trygghet, men som vi vet, mår också en stor del unga ganska dåligt och bakgrundsorsakerna är naturligtvis väldigt olika. Problemet är komplext, allt från marginaliserade ungdomar till allmänt illamående.
- Turerna kring GWP-centret, dvs. Gesterbyn koulu, Winellska skolan och Papinmäen koulu, var en av orsakerna till att jag valde att ställa upp i kommunalvalet för första gången. Våra barn måste ha rätt att gå i en frisk skola. Även jämställdhet är nära mitt hjärta, berättar Matilda Björkqvist, barnmorska och sjukskötare. Jag är också aktiv inom handbollen i Kyrkslätt.
Linda Basilier, jurist och skattesakkunnig, vill jobba för ett Kyrkslätt där både unga och äldre trivs.
- För mig är det även viktigt att Kyrkslätt är en kommun som välkomnar företag och värnar om vår fina miljö. Mitt motto är "För ett trivsamt och aktivt Kyrkslätt", berättar Linda.
- Jag vill vara rättvis, hjälpsam och hyser tillit för framtiden. De svaga i samhället vill jag att får sin röst hörd, säger Anna Aintila, kommunalt anställd tandläkare. Det är mycket bättre att förebygga än att senare sköta om problem som uppstått. Motion är absolut den bästa medicinen och det märks bättre ju äldre man blir. Den sociala samvaron är också viktig. Det räcker inte med att vi sköter om vår fysiska hälsa. Vi måste också sköta om den psykiska. Själv är jag en aktiv femtio plussare och folkhälsoarbetet ligger mig varmt om hjärtat. Mitt motto är "Friska vindar för oss framåt – friska invånare och miljö, friska hus och en frisk ekonomi."
- Jag anser att man skall leva enligt de medel man har, säger Siv Ahlberg, ekonomie magister. För kommunen är det inte så lätt men jag tror att man få mycket gjort med hälsosam hushållning utan att behöva skuldsätta sig enormt. Jag är aktiv, engagerad och alltid färdig att sköta det gemensamma som det egna. Mitt motto är ”Fixa ekonomin på ett smart och mänskligt sätt.”
Anders Adlercreutz, riksdagsledamot och arkitekt, har som sitt motto "Sunda skolor, en sund miljö och sunt förnuft – Kyrkslätt har allt som behövs för att vi skall klara oss". Tony Björk, rektor, har som sitt motto ”Framåt – uppåt”. Merja Tarkiainen är också kandidat och medlem i Svenska Kvinnoförbundet.
Du kan läsa mera om Kvinnoförbundets kommunalvalskandidater på https://kommunalval.sfp.fi/valkrets/nyland/kyrkslatt/. Kom ihåg att rösta 13 juni!
Länk till Kvinnoförbundets kommunalpolitiska mål 2021-2025 "Framtiden är jämställd".
(Artikeln införd i Kirkkonummen sanomat 10.6.2021)