Kvinnor och ledarskap
Det finns ingen dokumenterad skillnad mellan män och kvinnor som ledare, förutom några svaga forskningsindikationer på att manliga ledare är mera benägna att ta risker. Som en yttre skillnad mellan män och kvinnor som ledare kan nämnas att kvinnor oftast har en högre utbildning än män, men män tenderar att ha en högre lön.
Vi upprätthåller många fördomar och stereotypier då det kommer till kvinnor och ledarskap. Den första är att kvinnor inte passar som ledare. Eftersom vårt samhälle ännu bygger på en könsordning mellan vad som förväntas av män och kvinnor, kopplar vi samman makt och ledarskap med män och den uppfostrande rollen med kvinnor. Normen är alltså att män fungerar som ledare. En kvinna som antar ledarrollen måste långt passa in i denna norm och det leder till att kvinnor som passar in i den av män styrda kulturen klarar sig bättre som ledare, än mer kompetenta kvinnor som inte passar in.
Forskning visar på att vi accepterar och beundrar framgångsrika manliga ledare medan vi har svårare att acceptera framgångsrika kvinnliga ledare. En kvinna som uppnått framgång anses ofta vara otrevlig, medan en man inte sammankopplas med samma attribut.
Den andra myten är att kvinnor inte vill vara ledare. Vår samhällsordning bygger ännu långt på att mannen yrkesarbetar och kvinnan sköter om familjen och hemmet. Detta ger ett helt olika utgångsläge för män och kvinnor i arbetslivet då de flesta organisationer ännu är uppbyggda så att det inte existerar något annat liv utöver arbetslivet. En kvinna som antar sig en ledarpost måste oftast klara av en hög belastning från arbetet i kombination med en hög belastning i form av oavlönat hushållsarbete.
Varför har vi inte fler kvinnor på ledande poster? Man använder ofta begreppet kompetens för att undvika att ta tag i könsaspekten. “Vi hittar inte kompetenta kvinnor”, är en vanlig bortförklaring. Samtidigt tenderar kvinnor att ansöka om chefsjobb endast då hon uppfyller alla kriterier i en platsannons, medan män ansöker om tjänster då de uppfyller 60% av kraven.
Vi behöver flera kvinnor på ledande poster för att fungera som förebilder för andra kvinnor, för att uppnå en mångfald i ledarskapet och för att vårt samhälle inte har råd med att gå miste om halva befolkningens kompetens och färdigheter.
Henrika Backlund, SFP
Inlägg på Kvinnoförbundets årsmöte 15.2.2023.